Igår skrev tjecken Adam Ondra historia genom att förstabestiga världens första sportklättringsled av svårighetsgrad 9b+. Han kallar leden “Change” och jag har som enda journalist i världen varit på plats under hans senare försök på leden.

Adam är helt fantastisk och det finns ingen tvekan om att han just nu är världens i särklass bäste klättrare. Det är också roligt att detta sätter den lilla kommunen Flatanger i Nord-Tröndelag på världskartan.

Bara en handfull personer har tidigare klättrat 9b och nu är Adam den förste att bryta igenom barriären till nästa nivå av sportklättring. Hanshelleren är just nu den yttersta frontlinjen inom stenhård sportklättring och Change är världens första grad 9b-led på granitliknande bergart (granitisk gnejs). Det vore spännande att få upp Chris Sharma till Hanshelleren för att bekräfta graden. Men om Adam har sagt att det är 9b+ så finns inget att tvivla på eftersom han är oerhört strikt i sitt sätt att gradera leder.

Stöd gärna den stenhårt arbetande och skandinavienälskande filmaren Petr Pavlíček genom att köpa hans film om Adam: The Wizard’s Apprentice.

Petr kommer nästa år släppa en ny film om Skandinavien där Adams förstabestigning av Change kommer att vara med.

Stort grattis till Adam för denna fantastisk bedrift! Och grattis Flatanger till att nu vara den mest omtalade klättringsdestinationen i världen. Det här är bara början.

Räkna med att hela min berättelse om denna historiska händelse kommer att dyka upp i ett magasin nära dig inom en inte alltför avlägsen framtid.


Adam klättrar det svåraste kruxet på Change som ligger bara 15 meter in på den totalt 55 meter långa leden.